Floris Verster

De schilder Floris Verster, 1861 – 1927
Het leven van Floris Verster
Verster was de zoon van Abraham Florentius Verster van Wulverhorst, administrateur van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in Leiden en tevens een bekende vogelkenner en tekenaar.

De schilder Floris Verster kreeg tekenlessen van Gerardus Johannes Bos en van George Breitner, in de winter van 1878- 1879, toen Breitner kortstondig in Leiden als docent werkte. Verster vervolgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in ’s-Gravenhage, tussen 1880 en 1884. Hier studeerde hij samen met andere beroemde schilders, waaronder George Breitner, Isaac Israëls en Willem de Zwart. Na het afstuderen nam hij nog een korte periode lessen bij Amédée Bourson in Brussel. Floris Verster maakte in Brussel kennis met Jan Toorop, James Ensor, Guillaume Vogels en andere leden van de avantgardistische kunstenaarsgroep Les Vingt, van wie er dan ook invloeden in zijn werk terug te zien zijn.

In 1891 nam Floris Verster deel aan de salon van Les XX in Brussel. Verster deelde zijn atelier met zijn latere zwager, Menso Kamerlingh Onnes. In 1892 trouwde hij met de zus van Menso, Jenny Kamerlingh Onnes. Zij vestigden zich op landgoed Groenoord buiten Leiden, waar Floris Verster in 1927 om het leven kwam, nadat hij verdronk in de vijver in de achtertuin.
Het werk van Floris
Verster werkte met een ruwe penseelstreek en heftige kleuren. Vanaf 1888 maakt hij succes bij de avant-garde met uitbundige werken met bloemstillevens en landschappen. Tussen 1892 en 1900 legde hij zich toe op tekeningen in waskrijt, waarna hij in 1900 weer begon met schilderen. De belangrijkste werken van Floris Verster bevinden zich in het Kröller-Müller Museum en in Museum De Lakenhal te Leiden.
Een meesterwerk?
Wil je een indrukwekkend meesterwerk van Floris Verster aan je muur? Bekijk zijn schilderijen en kies jouw favoriete schilderij in de gewenste maat.